Методический электронный образовательный центр Министерства образования Оренбургской области и Оренбургского государственного университета

Учителю
  • Быстрый поиск
  • Расширенный поиск
Тип материала:
Разделы:
Темы:

69. В ресторане (Снигерева Л.Н.)

Текст урока

  • Конспект

     
    Снигерева Л.Н., 
    учитель английского языка,
    МОАУ «СОШ №29 г. Орска»
    Название предмета: английский язык
    Класс: 10
    УМК: «Английский в фокусе», под ред. Афанасьевой О.В., Дули Д, Михеевой И.В., 2012
    Уровень обучения: базовый
    Тема урока: «В ресторане»
    Общее количество часов, отведенное на изучение темы: 13
    Место урока в системе уроков по теме: шестой
    Цели урока:
    социокультурный аспект — знакомство с разными видами заведений общественного питания, с понятиями «ресторанный критик» и «отзыв на заведения общественного питания»;
    развивающий аспект —  развитие способности к сравнению, логическому изложению, развитие зрительной и слуховой памяти, внимания;
    воспитательный аспект — воспитание уважения по отношению к другим культурам,
    уважительного отношения к собеседнику, формирование уверенности в себе и своих силах;
    учебный аспект — формирование навыков письма.
    Задачи урока: 
    - познакомить учащихся с требованиями к написанию отзыва;
    - практиковать учащихся в употреблении слов, относящихся к теме «Заведения общественного питания»;  
    - совершенствовать навыки чтения с целью извлечения конкретной информации; 
    - развивать умение работать в команде;
    - совершенствовать коммуникативные навыки учащихся по теме.
    Планируемые результаты: 
    Ученик будет знать:
    -требования к написанию отзыва на заведение общественного питания,
    Ученик будет уметь:
    - использовать лексику для написания отзыва;
    - составлять отзыв на заведение общественного питания.
    Техническое обеспечение урока: проектор, презентация, приложение.
     Содержание урока:
    I Организационный момент. 
    Т: Good morning! I’m glad to see you. I hope you are well today and ready to work. Let’s begin our lesson.
    II Сообщение целей и задач урока. Целеполагание.
    Т: The theme of our lesson is “At the restaurant”. (Слайд 1) Today we’ll speak about different places where we can have meals. We will read and talk about a food critic and learn to write a report. 
    III Фонетическая зарядка. 
    T: Look at the screen. Let’s practice the English sounds and words. Look at the blackboard and repeat after me. Read one by one. (Слайд 2)
    IV Проверка домашнего задания.
    V Основная часть урока.
    T: Today there are a lot of different restaurants and cafes where you can eat delicious and 
    expensive food. In restaurants people can also meet and communicate with their friends, 
     relatives or business partners.
    There are many types of restaurants. They are divided into groups for price, for service type, for 
    type of cuisine. Look at the screen. (Слайд 3) (Ученики читают названия заведений общественного питания). They offer different food. (Слайд 4).
    What professions are connected with restaurants? (Ученики отвечают на вопросы).
    T: There is one more profession that is closely connected with them. It is a food critic. (Слайд 5)  
    The terms food critic, food writer, and restaurant critic can all be used to describe a writer who analyzes food or restaurants and then publishes the results of their findings. While these terms are not strictly synonymous they are often used interchangeably, at least in some circumstances. Those who share their opinions via food columns in newspapers and magazines are known as food columnists. They are often experts in the field.
    Т: Food critics describe the meals they order, talking about how the food is presented, what it looks like, and what it tastes like. They also evaluate it, providing comparisons, opinions on the quality of the food, and discussions of similar dishes at other establishments. Food criticism is also concerned with restaurant service, the ambiance of the facility, and other factors which can impact the enjoyment of food. After considering all of the aspects of the dining experience, the food critic generates ratings which can be used as a quick rule of thumb by readers who are trying to decide whether or not they want to visit a particular restaurant. 
    T: What is critic looking for? (Слайд 6). Read please. (Ученики читают информацию о работе ресторанного критика)
    The Critic is Looking For…
    Taste – this is what the critic values most.
    Technique – the critic looks at how hard the food was to make.
    Creativity – you’ll get bonus points here.
    Presentation – you want your food to taste and look great. 
    Service – bad service is extremely off-putting. The critic looks at the attention of the service, how fast expectations are met, how friendly your staff is and how much they know about your menu.
    Value – make sure your menu items are priced accurately.
    The atmosphere – is it comfortable to dine in your restaurant? 
    Cleanliness – this is an absolute must. A dirty restaurant never makes a critic happy.
    1. Организация чтения текста с целью извлечения запрашиваемой информации.
    T:  Open your books at page 110 exercise 1a. Read the comments (A-E). Which are positive and which are negative? (Ученики читают мнения о разных заведениях и отвечают на вопрос учителя).(positive: A, B, C negative: D, E).
    2. Работа с теоретическим аспектом написания отчета.
    T: Let,s imagine that you are a restaurant critic. You should write a report about a food court. Read the theory box on page 110 and answer my questions. (Ученики читают правила написания отзыва о ресторане и отвечают на вопросы учителя).
    T: What do reports begin with?
    What do they include?
    What language are they usually written in? (T-P1P2)
    T: You are right! Now review the statements of exercise 1a again. Which of the comments (A-E) do you think you would find in a report? (Ученики читают комментарии ещё раз и высказывают свои предположения).
    IV Динамическая пауза. (Смотри приложение).
    2. Oтработка лексических единиц по теме.
    T: Read the food critic’s report (page 111) and find answers the questions in exercise 2a page 110. (Ученики читают текст и отвечают на вопросы упражнения).
    3. Групповая работа. Чтение текста с целью извлечения запрашиваемой информации.
    T: Let’s divided into 3 groups. The first group will fill in the appropriate headings to the text. The second group will list the positive and negative aspects of the food court in the table. The third group will match adjectives to nouns. You have some minutes to be ready.
     (Учащиеся делают задания по группам).
    Т: Your time is up. The first group, please, read the headings.
         The second group, please, read the positive and negative aspects of the food court.
         The third group, please, read phrases.
    4. Самостоятельная работа.
    T: Look at exercise 4, page 111.  Please, read the task.
       Which phrases are positive and which are negative? List the table. (Самостоятельная работа по заполнению таблицы, правильные ответы на слайде 7, осуществляется самопроверка).
    their score
    All phrases (18) were named correctly
    1-4 phrases were named incorrectly
    4-7 phrases were named incorrectly 
    7 phrases and <
    their mark
    5
    4
    3
    2
    V Подведение итогов урока. Выставление оценок.
    Thank you for lesson. You worked very well.  Have you learnt new or interesting information? What is it?
    Your marks are… I am satisfied with your work. Tell me, how you are? (Рефлексия учащихся). (Слайд 8)
    VI Домашнее задание. 
    “5” Write a report about one of the town’s restaurants. 
      “4” Read the report and make the tasks. (ex.1, 2, 3 p.49 WB)
    
    
     

    Автор(ы): Снигерева Л. Н.

    Скачать: Английский язык 10кл - Конспект.docx

Презентация к уроку

Видео урока